De Poezenboot

Hittegolf

Een hittegolf: 7 tips voor verkoeling

Tijdens die paar echte hete zomerdagen die we in Nederland hebben, trekken we er massaal op uit naar het park, naar het zwembad of hangen we languit thuis op de bank. Maar hoe help je je kat tijdens een hittegolf het best? Met zo’n dikke vacht hebben zij het nog veel warmer dan wij zou je denken. Dat is niet helemaal waar. Hier volgen wat handige weetjes:

• Katten hebben een gemiddelde lichaamstemperatuur van 38 tot 39 graden. Bij een buitentemperatuur van 22 graden voelen zij zich het prettigst.
• Volgens sommige bronnen stamt onze huiskat af van de woestijnkat. Ze drinken namelijk relatief weinig en halen veel vocht uit hun voedsel.
Katten zweten niet, alleen via hun voetzooltjes. Toch kunnen zij temperaturen tot 35 graden goed verdragen. Ze gaan er slim mee om en passen hun activiteit erop aan.
Door zich te wassen, kan een kat zijn lichaamstemperatuur verlagen.
• De huid van de kat kan verbranden. Vooral witte katten, of katten met witte oren en een wit hoofd zijn hier gevoelig voor. Smeer van deze dieren de kop voorzichtig in met zonnebrandcreme als ze naar buiten gaan, of hou ze binnen.

Onze tips om je kat tijdens de extreem hete dagen wat soelaas te bieden:

1. Zorg voor een rustige koele plek, binnen of buiten. Hou de gordijnen dicht. Hoewel meester in het liggen bakken in de zon, zal ook Bojangles uiteindelijk een schaduwrijk plekje opzoeken. Hier ligt hij dan het liefst zo uitgestrekt mogelijk om het oppervlakte tussen zijn lijfje en de koele ondergrond zo groot mogelijk te maken. Het beste laat je hem op zo’n moment met rust. Tijdens de hitte slapen katten (nog) meer.
2. De luxe van airco kan een kat zeker waarderen. Een ventilator daarentegen zal hij waarschijnlijk zien als een alien die ruzie zoekt. Voor een extra koel plekje kun je wel een vochtige doek op de grond leggen, waar de kat op kan gaan liggen. Of wikkel een diepvrieselement in een handdoek en leg deze bij zijn favoriete slaapplek.
3. Katten houden niet van zwemmen en van water. Met een koude douche doe je het gros van de katten dus geen plezier. Hoe goed je bedoelingen ook, Fred zal zich die dag dat jij met de tuinslang aankwam nog lang heugen en de komende jaren met een grote boog om dat onding heenlopen terwijl hij jou nog zijlings een nijdige blik toewerpt. Kun je het idee echt niet loslaten, kijk dan eens of hij het prettig vindt als je hem aait met natte handen.
4. Net als voor ons, is voor je huisdier genoeg drinken tijdens de hitte het allerbelangrijkst. Zorg dat er altijd vers water klaarstaat op een koel plekje waar de poes rustig kan drinken. Gebruik misschien zelfs een wat grotere bak. Als het lang niet geregend heeft, kun je ook buiten wat water neerzetten (in een lege bloempot bijvoorbeeld). Ook aardig voor de buurkatten. Ververs het 2 keer per dag in verband met blauwalg.
5. Net als bij ons, wordt de eetlust van Pientje tijdens die hete dagen wat minder. Maak je dus geen zorgen als ze haar brokken een keer niet op krijgt. Deze poezenliefhebber en vlogger bedacht dit recept voor een heerlijk koel waterijsje met tonijn. Hittegolf of niet, hier is je furry friend altijd wel voor te porren!
6. Heb jij een culinaire alleseter in huis: serveer dan eens wat stukjes watermeloen. Ja echt, is gezond voor ze en lekker verfrissend. 
7. Laat je poezebeest zoveel mogelijk met rust. Stel spelen, borstelen, nagels knippen het liefst uit tot een koeler tijdstip. Hou wel altijd een oogje in het zeil, ook katten kunnen uitdrogen door de hitte. Symptomen om alert op te zijn: hevig ademhalen, traag reageren, veel kwijlen, extreem veel drinken, koorts, overgeven, duizeligheid, slechte coördinatie en flauwvallen. Neem in deze gevallen, of bij twijfel, onmiddelijk contact op met de dierenarts.