De Poezenboot

9 weetjes over zwarte katten

Over zwarte katten
Wist je dat...

1. De fabel dat zwarte katten ongeluk brengen uit de Middeleeuwen stamt
Misschien was het hun mysterieuze uiterlijk of hun stille gesluip door de nacht. We weten de reden niet precies, maar ergens in de 14e eeuw begon men zwarte katten te associëren met de Duivel en hekserij. Volgens het bijgeloof kon een heks zelfs de gedaante aannemen van een zwart kat. In het Middeleeuwse Europa werd de arme zwarte kat (en zijn baasje) daarmee vaak het slachtoffer van allerlei gruwelijkheden.

2. Zwarte katten in Engeland juist geluk brengen
Gelukkig zijn er ook plekken op de wereld waar beweerd wordt dat de zwarte kat juist geluk brengt. Engelse zeelui gingen vroeger liever niet aan boord als er niet ook een zwarte kat was ingelijfd. Niet alleen ving de kat muizen en was hij een leuke metgezel, maar hij stond ook garant voor een veilige terugreis. En nog steeds geloven de Britten dat als een zwarte kat je pad kruist, het geluk aan jouw kant staat.

3. Het Japanse zwarte gelukskatje welvaart en meer brengt
De maneki neko, het bekende Japanse gelukskatje, was van oorsprong wit. Maar tegenwoordig zie je steeds vaker ook een zwarte variant. Met zijn lonkende pootje zegt hij op zijn poezelige manier: geef mij geld. Lucky8cats in Amsterdam bedacht een moderne uitgave, die onder andere verkrijgbaar is met de drie Amsterdamse stadskruisen of egaal zwart. Deze laatste zou je helpen bij lastige levenskeuzes en je beschermen tegen emotionele stress.

4. Zwarte katten bruin kunnen worden in de zon
Een zwarte kat kan door veel zonnebaden bruin kleuren. De zon breekt namelijk de aanwezige eumelanine (die zorgt voor de zwarte kleur) in de vacht af, zodat het onderliggende bruin-rode pigment zichtbaar wordt. Als hij in de winter weer lekker veel op de bank ligt, krijgt hij zijn zwarte kleur weer terug.
Het wordt ons opeens duidelijk waarom onze Valencia en Suus zo graag elk zonnestraaltje meepikken voor het raam.

5. De zwarte kat zijn kleur niet heeft geërfd van de zwarte panter
Wetenschappers hebben ontdekt dat de kleur van de zwarte huiskat een andere genetische oorzaak heeft dan bij de zwarte panter. Dit wil zeggen dat de zwarte kat zijn kleur niet simpelweg geërfd heeft van zijn grote neef, maar dat hij zich over latere generaties zelf heeft aangepast. Ook in onze drukke steden was de kat slim bezig met overleven; de zwarte kleur bood een goede camouflage.

6. Zwarte katten voorkomen bij verschillende kattenrassen
Er zijn meer dan 20 verschillende rassen waarin katten met een geheel zwarte vacht voorkomen. De bekendste is de Bombay: een kortharige geheel zwarte kat met gele ogen. Zijn naam en gelijkenis met een zwarte panter is niet toevallig. Het ras werd in de jaren 1950 gefokt door een Burmees en zwarte Amerikaanse Korthaar te kruisen, met de wens dat hij zou lijken op de Indiase zwarte panter.

7. Zwarte katten net zo vaak worden geadopteerd als andere katten
We zouden onze administratie erop na kunnen slaan, maar we weten het eigenlijk al zeker: zwarte katten worden net zo gauw geadopteerd als de andere katten. Een Amerikaanse onderzoekster maakte er werk van en verzamelde in 2016 data van maar liefst 65 asielen. Wat bleek: zwarte katten werden juist vaker geplaatst dan katten met een andere kleur.

8. Zwarte katten populair zijn in de kunst
In het oude Egypte werden alle katten vereerd, maar de zwarte kat nam wel een heel speciaal plekje in. De bekende mythologische afbeeldingen van een zwarte kat stellen de godin Bastet voor, de Egyptische godin van de vruchtbaarheid.
Ook latere kunstenaars werden door de magische zwarte kat geinspireerd. Denk bijvoorbeeld aan de beroemde prent ‘Le Chat Noir’ van Théophile-Alexandre Steinlen of de foto’s van Ed van der Elsken: allen te zien in het Kattenkabinet.

9. Zwarte katten inspireren tot de beste kattennamen
Wat vind je bijvoorbeeld van Diesel, Sylvester, Blacky, Venco, Batman, Lou, Droppie, Mickey, Lucky, Bagheera… Weet jij er nog één? Laat het ons weten, we zijn altijd op zoek naar leuke namen ??