De Poezenboot

De geschiedenis van De Poezenboot

pznbt-1249560200

Het begon ooit eens, lang geleden in 1966

met een moederpoes en haar kittens. Wij zullen het u uitleggen...  Lang geleden - ergens in 1966 - was er dus een dame in Amsterdam, bekend onder de naam v. Weelde. En met die mevrouw is het allemaal begonnen!  

Mevrouw v. Weelde vond een poes met kittens naast de boom tegenover haar woning aan de Herengracht en nam de taak op zich om dit diertje te verzorgen en te vertroetelen. Het begon allemaal met die ene moederpoes en haar kittens... Toen kwam de volgende zwerfkat binnen en nog één en nog één... Al snel stond ze bekend als de kattendame en werd ze ook benaderd als mensen niet meer voor hun kat konden zorgen. 

 

 

pznbt-1249560217

De eerste boot in 1968    

Nu was haar woning groot en hadden de katten zelfs een eigen terras én een dakterras, maar uiteindelijk kwam daar toch het moment dat de ruimte te klein werd voor al die katten. Tja, wat doe je dan? Wonend aan de grachten en uitkijkend over de woonboten die daar lagen kwam het idee bovendrijven om een boot te kopen. Zo gedacht, zo gedaan! De eerste woonboot was een Tjalk en werd aangeschaft in 1968. Er was nu niet alleen een huis vol katten, maar ook nog een woonboot gelegen t.o. Singel 40. De Tjalk werd ingericht en geschikt gemaakt voor de opvang van katten. Kooien er in, de binnenruimte verdelen in aparte kamers enzovoorts... 

En al snel na de ingebruikname kwamen de eerste gasten binnen. Vondelingen, afstands-katten en katten die niet meer gewenst waren. Liefdevol werden ze opgevangen. Mensen kwamen helpen met de verzorging van al die katten, de eerste vrijwilligers!

 

pznbt-1249560325Een dakterras, een Tjalk en een tweede boot

Binnen 3 jaar na de ingebruikname van de Tjalk werd het ook daar te krap. En wat de eerste keer lukte, moet in 1971 nog een keer lukken, zal men gedacht hebben. Een tweede boot werd aangeschaft en ingericht. En kwam vlakbij de eerste boot te liggen nl t.o. 20. Men kwam niet alleen om katten te brengen of te halen maar ook gewoon even kijken hoe het er allemaal aan toe ging. Een drijvende kattenopvang, dat was uniek!  
De Tjalk heeft ongeveer 10 jaar trouwe dienst gedaan en werd eind 1979 vervangen door een Ark. En omdat de Ark op de werf speciaal gebouwd werd voor de opvang van katten, voldeed deze boot gelijk aan alle eisen die wij er aan stelden. En die Ark ligt nog steeds op dezefde plek.

 

 

pznbt-1249560349Stichting de Poezenboot is een feit in 1987

Niemand had indertijd kunnen bedenken dat die ene moederpoes aan de voet van de oprichting zou staan van een inmiddels wereldbekende kattenopvang. In overleg met diverse controlerende gemeentelijke instanties werd besloten om van onze organisatie een echte Stichting te maken.  In 1987, om precies te zijn op 3 juni, werd de stichting opgericht. Over de naam hoefde men niet lang na te denken: De Poezenboot.

 

Door naar de nieuwe eeuw 2001

Onderhoud, groot onderhoud! Niet zomaar even de werf op en de bodem nakijken...  
Nee, we hebben in 2001 een start gemaakt met het herindelen van de binnenruimte van de boot t.o. 40. Gewoon een compleet leeg en kaal casco. Waarom? Om te voldoen aan de huidige eisen die er gesteld worden aan een modern opvangcentrum. Begin 2002 was de renovatie afgerond en kon het leuke werk beginnen!  De krabpalen moesten neergezet worden, hokken besteld etc. Eind maart 2002 was het dan écht zover! Klaar en af...  En de eerste kat liet niet lang op zich wachten. 3 april kwam 'Bloemetje' binnen.

 

Mevrouw v. Weelde is overleden 

Mevrouw v. Weelde is 21 mei 2005 op 90 jarige leeftijd overleden. Tot op hoge leeftijd bleef zij nog begaan met de Poezenboot. Toch moesten de werkzaamheden voortgezet worden en langzaam aan werd het stokje overgedragen aan Judith. Zij was als tiener al betrokken bij al het werk op en rond de Poezenboot en is er dus zo een beetje mee opgegroeid. Toen mevrouw v. Weelde niet meer in staat was om naar de Poezenboot te komen was Judith, naast mantelzorger, de schakel tussen beide. 

 

Verder (digitaal) 2000 in

Op 20-9-2003 ging onze eerste website de lucht in. Wat een belevenis: De Poezenboot gaat digitaal. In augustus 2007 komt onze eerste echte Poezenboot krant, daarvoor hadden we nl een klein soort boekje. Vanaf 2010 zijn we verder het digitale tijdperk in gegaan. Het begon met Twitter, later Facebook en pas in 2017 kwam Instgram erbij. Tijden veranderen! 

Ook slecht nieuws: G.Frankfurter, de dames van der Stoel en Iping van het Stadsdeel Centrum, Burgemeester J.Cohen en Binnenwater beheer lieten ons weten: de 2de Poezenboot moet worden weggesleept op 20 maart 2006.

We hebben 1 1/2 jaar hemel en aarde bewogen om het Stadsdeel Centrum en Binnenwater beheer het nut van de 2de Poezenboot te laten inzien. Men hield echter stug vol: katten zijn niet water gebonden, weg ermee! We kunnen het niet begrijpen.

                                                                                               

50 jaar jubileum, groot feest in 2018

Online veiling 19 tm 27 mei 2018

Markt Westergas Fabriek 3 juni 2018