De Poezenboot

De geschiedenis van De Poezenboot

pznbt-1249560200

Het begon ooit eens, heel lang geleden met een moederpoes en haar kittens. Wij zullen het u uitleggen...  
Heel lang geleden - ergens in 1966 - was er dus een dame in Amsterdam, bekend onder de naam van Weelde. En met die mevrouw is het allemaal begonnen!  
Mevrouw van Weelde vond een poesje met kittens naast de boom tegenover haar woning aan de Herengracht en nam de taak op zich om dit diertje te verzorgen en te vertroetelen. Het begon allemaal met die ene moederpoes en haar kittens... Toen kwam de volgende zwerfkat binnen en nog één en nog één... Al snel stond ze bekend als de kattendame en werd ze ook benaderd als mensen niet meer voor hun kat konden zorgen. 

 

 

pznbt-1249560217Nu was haar woning groot en hadden de katten zelfs een eigen terras én een dakterras, maar uiteindelijk kwam daar toch het moment dat de ruimte te klein werd voor al die katten. Tja, wat doe je dan? Wonend aan de grachten en uitkijkend over de woonboten die daar lagen kwam het idee bovendrijven om een boot te kopen. Zo gedacht, zo gedaan! De eerste woonboot was een Tjalk en werd aangeschaft in 1968. Mevrouw van Weelde had nu niet alleen een huis vol katten, maar ook nog een woonboot. De Tjalk werd ingericht en geschikt gemaakt voor de opvang van katten. Kooien er in, de binnenruimte verdelen in aparte kamers enzovoorts... 

En al snel na de ingebruikname kwamen de eerste gasten binnen. Allemaal vondelingen en afstands-katten, katten die niet meer gewenst waren of katten die ziek waren. Liefdevol werden ze opgevangen en verzorgd. Mensen kwamen helpen met de verzorging van al die katten, de allereerste vrijwilligers!

 

pznbt-1249560325Een terras, een dakterras, een Tjalk en een tweede boot!
Binnen 3 jaar na de ingebruikname van de Tjalk werd het ook daar te krap. En wat de eerste keer lukte, moet in 1971 nog een keer lukken, zal men gedacht hebben. Een tweede boot werd aangeschaft en ingericht. Het publiek kwam niet alleen op bezoek om dieren te brengen, maar uiteraard ook om te halen of gewoon even kijken hoe het er allemaal uitzag. Een drijvende kattenopvang, dat was uniek!  
De Tjalk heeft 10 jaar trouwe dienst gedaan en werd eind 1979 vervangen door een Ark. En omdat de Ark op de werf speciaal gebouwd werd voor de opvang van katten, voldeed deze boot gelijk aan alle eisen die wij er aan stelden. Beide boten liggen nu nog steeds op de originele plek in de Amsterdamse Singel.

 

 

pznbt-1249560349De oprichting is een feit!
Niemand had indertijd kunnen denken dat die ene moederpoes aan de voet van de oprichting zou staan van een inmiddels wereldbekende kattenopvang. In overleg met diverse controlerende gemeentelijke instanties werd besloten om van onze organisatie een echte Stichting te maken.  In 1987, om precies te zijn op 3 juni, werd de stichting opgericht. Over de naam hoefde men niet lang na te denken: Stichting de Poezenboot.

Door naar 2001!
Onderhoud, groot onderhoud! Niet zomaar even de werf op en de bodem nakijken...  
Nee, we hebben in 2001 een start gemaakt met het herindelen van de binnenruimte van de boot t.o. 40. Gewoon een compleet leeg en kaal casco. Waarom? Om te voldoen aan de huidige eisen die er gesteld worden aan een modern opvangcentrum. Begin 2002 was de renovatie afgerond en kon het leuke werk beginnen!  De krabpalen moesten neergezet worden, hokken besteld etc. Eind maart 2002 was het dan écht zover! Klaar en af...  
En de eerste kat liet niet lang op zich wachten. 3 april kwam 'Bloemetje' binnen en het toeval wil dat dat de verjaardag is van die ene dame die dat ene moederpoesje opving: mevrouw van Weelde.