De Poezenboot

Kattengedragstherapie

Kattengedragstherapie

Is je kat onzindelijk of maken jouw katten elkaar constant het leven zuur? Heb je het gevoel dat je alles hebt geprobeerd en weet je niet meer waar je het in moet zoeken? Of denk je misschien na over het nemen van een huisdier erbij en weet je niet of dit een goed idee is? Je kat(ten) en jij zijn niet alleen.

Wellicht heb je wel eens nagedacht over het inschakelen van een deskundige, maar weet je niet zo goed wat je moet verwachten. Wij legden daarom 3 vragen voor aan kattengedragstherapeut Adriënne van ’t Wout.


Adriënne, met welke vragen komen katten en hun huisgenoten bij jou terecht?

De meeste mensen bellen in verband met onzindelijkheid of het introduceren van een andere kat. Bij deze laatste kan ik vaak volstaan met het geven van een introductieplan. Wanneer men dat volgt, komt het meestal wel goed. Onzindelijkheid is een ander verhaal. Daar moet ik bijna altijd voor langskomen.

 

En hoe gaat zo’n behandeling meestal in zijn werk?

Een consult bestaat uit een vragenlijst vooraf, een huisbezoek van 1,5 tot 2 uur en een uitgebreid verslag achteraf waar alle te nemen stappen in staan. Wat mensen zich vaak niet realiseren is dat zij iets moeten veranderen om de kat te helpen. Samen met de eigenaar kijken we wat er mogelijk is en welke aanpassingen we gaan doen om de kat lekkerder in zijn vel te laten zitten en zo het gedrag om te buigen.

 

Is er een bijzonder verhaal dat je met ons zou willen delen?

Het meest bijgebleven consult is er één van toen ik net was begonnen. Bij binnenkomst voelde ik dat er iets niet helemaal in orde was maar ik kon mijn vinger er niet op leggen. De casus ging over twee vechtende broers. Na een half uurtje begon ik het gevoel te krijgen dat er iets bij de eigenaar speelde en ik vroeg het haar op de man af. Wat bleek? Ze was depressief en zat er helemaal doorheen.

Wat wij ons vaak niet realiseren is dat onze gemoedstoestand invloed kan hebben op onze huisdieren. Daarover wordt gelukkig steeds meer bekend. Zo weten we inmiddels dat er dieren zijn die heel gevoelig zijn voor stemmingswisselingen van hun eigenaar. Ook niet zo gek als je bedenkt dat katten control freaks zijn. En een eigenaar die stemmingswisselingen heeft is immers onvoorspelbaar. Dit kan vervolgens leiden tot probleemgedrag bij de kat. Het is dus soms ook goed om even naar jezelf te kijken als er onderling gedoe is tussen katten. Je zou er zomaar iets mee te maken kunnen hebben.

Adriënne van ’t Wout is kattengedragstherapeut en eigenaar van Catcetera webshop. Ze volgde diverse opleidingen op het gebied van kat en gedrag en geeft les aan de Martin Gaus Academie.
Meer informatie vind je op haar website: www.catcetera.nl