Katten bij honden
Katten bij honden
Katten en honden kunnen de beste vrienden worden, maar daar hebben ze wel wat hulp bij nodig. Terwijl honden vaak nieuwsgierig en enthousiast op hun doel afstormen, kijkt een kat liever van een veilige afstand toe. Hoe leid jij dit in goede banen? Met deze adviezen heb je de beste kans van slagen op een happy home voor je kat, hond en, niet te vergeten, jezelf!
Voorbereiden
• Voordat de nieuwe kat of hond het huis betreedt: zorg dat de bewoner die er al is eten krijgt op gezette tijden. Zowel honden als katten houden van deze routine en later bij de introductie wordt het voeren een belangrijk ritueel voor hen samen.
• Maak je woning zo katvriendelijk mogelijk. Katten zitten het liefst op hoge plekken, waar ze overzicht hebben: op de tafel, vensterbank, piano, dat ene kastje met al je fotolijstjes... Zorg dat de kat genoeg plekjes in de hoogte heeft, waar ze zich veilig en zelfverzekerd voelt. Gebruik krabpalen en maak plankjes aan de wand, wees creatief.
• Zorg ook dat de kattenbak op een geschikte rustige plek staat (het liefst zonder deksel, maar haal in ieder geval deurtjes en luikjes er meteen uit!). Dus niet op een doodlopend stukje, maar op een plek waar de kat via meerdere routes weg kan. Eventueel maak je een plek waar de kat wel kan komen en de hond niet (tip: gebruik een kinderhekje).
De introductie
Net als bij het introduceren van twee katten, is het voor de nieuwe kat en hond belangrijk dat het kennismaken stapsgewijs gebeurt. Dit kan een dag duren, maar ook een week of langer.
• Of de kat nu bij de hond in huis komt, of andersom: zorg voor een kamer waar de kat zich tijdens het introduceren kan terugtrekken. Een plek met haar vertrouwde geurtjes, dekentjes, mandjes en uiteraard waar de hond niet kan komen.
• Kat bij hond: Laat de kat eerst wennen aan een nieuwe omgeving in haar aparte kamer (desnoods de badkamer), voordat ze de hond ontmoet. Ze zal zelf aangeven wanneer ze de rest van het huis wil ontdekken. Laat haar in eerste instantie alleen op ontdekking gaan, dus als de hond niet in huis is (tip: zet haar deur open als jij de hond uitlaat).
• Hond bij kat: Zorg dat de kat zich terug kan trekken in de veilige ruimte, maar sluit haar hier niet op. Je wil niet dat ze opeens te gast is in haar eigen territorium. Hou de hond aan de lijn! In de meeste gevallen zal de nieuwsgierige hond veel gauwer op de kat afgaan dan andersom en hier wil je controle over houden.
• Stel fysieke kennismaking in eerste instantie uit. Zowel honden als katten hebben een enorm goed reukvermogen. Verschillende geuren geven hen belangrijke informatie: wissel dus kleedjes en speeltjes uit tussen beide dieren. Zo raken ze vertrouwd met elkaars geur, voordat ze elkaar in levende lijve ontmoeten.
• Een veilige manier om de twee rustig te laten wennen aan elkaar is om ze eten te geven elk aan hun eigen kant van een dichte deur. Dit is waarom de vaste etenstijd belangrijk is: je creëert een ritueel met een positieve associatie: zodra ze elkaar ruiken of horen, weten ze dat er eten komt. Herhaal dit ritueel en schuif de voerbakken bij elke maaltijd steeds iets dichter naar de deur. Een volgende stap is het langzaam openzetten van de deur. Of door de dichte deur te vervangen door een hekje.
Tot slot
Heb geduld en ga niet te snel. Haalt de kat uit, blaast ze of blijft ze zich verstoppen? Ze voelt zich dan niet veilig en je zult dus een stapje terug moeten doen in het proces. Verwacht ook niet meteen de wereld. Als ze elkaar in dezelfde ruimte tolereren, ben je al een heel eind. Knuffelen en samen spelen of slapen zijn een dikke bonus.
Dit zijn natuurlijke algemene tips: neem gerust contact met ons op als je vragen hebt. Of misschien wil je weten of we een leuk kattenmaatje hebben dat bij jouw hond past. Ook hierover adviseren we graag.