Tweede kat erbij?
TWEEDE KAT IN HUIS,
Katten die elkaar niet kennen zijn van nature elkaars vijanden. Zet ze daarom absoluut niet gelijk bij elkaar! In deze handleiding vertellen we je precies wat wel en wat niet te doen als er een tweede (of derde, of vierde...) kat in huis komt.
De eerste dagen:
• Zet de nieuwe kat niet gelijk bij de al aanwezige kat. Meestal is de aanwezige kat echt niet meteen blij met de nieuwe ‘indringer’. De gouden regel is daarom om ze niet meteen met elkaar te confronteren. Mocht het bij de eerste ontmoeting al tot een conflict komen, dan is dit later waarschijnlijk niet meer recht te breien.
• Hou de nieuwe kat de eerste tijd apart in een kleine kamer. Een kat in een nieuwe omgeving krijgt veel te verwerken: nieuwe geluiden, geuren, objecten. Je kunt hem niet uitleggen wat er gebeurt en bovendien zijn katten erg stressgevoelig. Je doet de nieuwe kat dus een plezier met een rustige, kleine ruimte waar hij in zijn eentje kan wennen zonder teveel poespas. Geen extra kamer? Ook de badkamer kan prima dienst doen als kattenkraamkamer. Zet gezellig al zijn spulletjes erbij.
• Wissel geurtjes uit tussen de katten. Zodra de nieuwe kat goed gewend is op zijn eigen stekje, kun je beginnen met geurtjes van de katten uit te wisselen. Zo leren de dieren elkaar langzaamaan kennen. Wrijf zacht met een doekje naast de bek van de kat, hier zitten de geurklieren. Dit doekje kun je aan de andere kat laten ruiken. Doe dit met beide katten meerdere keren, zodat ze elkaars geur leren kennen. Wissel ook dagelijks, voordat ze elkaar ontmoeten, hun slaapdekentjes om. Geef bij deze snuffelsessies ook eens een kattensnoepje, zodat de kat positieve associaties krijgt.
De ontdekkingsfase:
• Zet de deur op een kier. Is de nieuwe kat echt op zijn gemak? Dan kun je de katten met elkaar contact laten maken door de deur op een klein kiertje te laten, zonder dat ze bij elkaar kunnen komen. Als dit goed gaat, dus zonder blazen en grommen, en ze nieuwsgierig naar elkaar zijn dan kun je dit een paar keer per dag herhalen. Overhaast het niet en pas je aan aan het tempo van de beestjes zelf.
• De deur mag open. Na een aantal dagen kan de deur even open. Maak de ontmoetingen leuk: speel met de katten of geef ze iets lekkers. Zorg voor een veilige afstand van een paar meter ruimte tussen hen in. Als de katten gaan blazen, grommen of zelfs uithalen; haal ze dan rustig uit elkaar. Doe dit zonder te praten, want anders leren de katten op deze manier je aandacht te trekken.
• Laat de nieuwe kat eerst alleen het huis verkennen. Je wilt natuurlijk dat de nieuwe kat jouw huis gauw als zijn thuis gaat erkennen. Laat hem daarom eerst zelf een paar rondes door het huis doen, zonder dat de eerste kat een ongemakkelijke gastheer speelt.
Op eigen pootjes staan:
• Het is normaal dat katten elkaar wel eens een tik geven. Vooral kittens leren veel door te ‘vechten’ en daar kun je je het beste niet mee bemoeien. Uithalen is pas ernstig als de katten elkaar verwonden.
• Verdeel je aandacht goed. Geef de eerste kat net iets meer aandacht dan normaal. Vestig je alle aandacht op de nieuwe kat, dan kan de eerste zich namelijk gauw achtergesteld gaan voelen. Katten zijn erg vatbaar voor jaloezie. Ook belangrijk: zorg voor genoeg etensbakjes, kattenbakken (aantal katten + 1), speeltjes en slaapplekken.
• Tenslotte: veel plezier met al die poezebeesten in huis. Als katten eenmaal aan elkaar gewend zijn kunnen ze heerlijk samen stoeien, spelen en slapen. Met z’n tweetjes is dan toch leuker dan alleen ?
Hoe snel je dit stappenplan precies kunt doorlopen is per geval verschillend. Let goed op de signalen die de katten afgeven. Heb je vragen? Aarzel niet om ons te vragen om advies!
foto 1 Brooke en Tyler
foto 2 Buxy en Betsy
foto 3 Bor en Mirr
foto 4 Snow en Winter