De Poezenboot

De Fitte kat

IN 5 STAPPEN EEN FITTE KAT

Stap 1: Weet wat je te eten geeft
Je bent wat je eet, dit geldt ook voor je kat. Wees dus kritisch (als ze het zelf al niet zijn) op wat je voorschotelt en hoeveel. Neem de tijd om even op de achterkant van de verpakking van jullie vaste merk te kijken wat er eigenlijk in zit. En hoeveel mag Boef, zodat hij op het ideale gewicht blijft? Ook dit vind je vaak op de verpakking. Geef niet te riante porties, maar meet het liever precies af. Overgewicht bij huiskatten kan weer tal van andere vervelende klachten geven. Hou je van je dier, hou hem dan op gewicht. De dierenarts kan je hierin adviseren. Op de Poezenboot smullen de poezen dagelijks van onder andere Lily’s Kitchen, heerlijke recepten verkrijgbaar in nat- en droogvoer zonder kunstmatige toevoegingen.

Stap 2: Pas op met snacks
‘Prrr, is dat pizza wat ik ruik?’ Menig kat kijkt je aan met puppy-ogen als jij zit te smikkelen van een lekkere calzone. Maar hoe graag je hem ook wilt verwennen met een stukje gesmolten kaas: doe het niet. Veel bewerkte producten die wij nuttigen, zijn voor onze huisdieren erg slecht: veel te zout en te vet. Wil je toch graag een extraatje geven als jij ook op de bank zit te snoepen? Kies dan voor een gezonde kattensnack of duik even de keuken in en geef hem een gekookt stukje vis. Probeer ook eens een klein stukje gekookte broccoli. Super gezond en raar maar waar, sommige poezen zijn er dol op!

Stap 3: Motiveer om te bewegen, speel!
Katten zijn jagers. Ook al doet een blik naar de vensterbank waar Bijou nu lekker warm ligt te slapen, niet zo vermoeden. Maar wacht maar tot ze iets in haar ooghoek ziet bewegen. Nu het eten op vaste tijden geserveerd wordt en de kat niet meer zelf op pad hoeft, lijkt er soms niet veel reden om in actie te komen. Maar beweging is natuurlijk hartstikke belangrijk en de meeste katten genieten ook van wat exercise. Neem dus dagelijks, liefst op vaste tijden, even de tijd de poes uit te dagen en van de bank te lokken met een leuk speeltje. Een veer, een touwtje, een balletje, moeilijk hoeft het niet te zijn. Beloon hem hierna juist met een snoepje. Of combineer spel en snack met een active speeltje: verstop zijn favoriete snoepjes in een voerbal. Vind zijn weak spot, hou hem in beweging en na een tijd wordt dat hangbuikje vanzelf minder.

Stap 4: Kroel je wel genoeg?
Stiekem is deze ook heel gezond voor onszelf. Onderzoek heeft aangetoond dat het aaien van je huisdier stressverlagend werkt. Wij kattenliefhebbers weten dat natuurlijk al lang. Door regelmatig even de rust te nemen voor quality time met je wollige vriendje, ervaar je allebei een momentje van rust en vertrouwen in elkaar. Voor jullie band, en dus voor een vrolijk huisdier, zijn deze momenten essentieel. Aai lekker oven z’n koppie en kroel achter het oortje. Of laat hij het zelfs toe dat je hem over zijn buikje aait? Hmmm, in de zevende hemel!

Stap 5: Verwen hem met een borstelmassage
Neem bij de aaibeurt ook eens de tijd om je kat lekker te borstelen. In feite is de huiskat prima in staat, zelfs in de ruiperiode, om voor zijn eigen vachtje te zorgen. Sommige experts beweren zelfs dat veel borstelen het natuurlijke proces van het ruien verstoort. Voor onze echt langharige vrienden is het echter een must, en ook oudere, dikke of zieke katten die niet overal goed bij kunnen, mag je best een handje helpen. Kies een borstel met afgeronde puntjes om de huid niet te beschadigen. Begin voorzichtig om te zien hoe de kat reageert. Je zult snel genoeg zien of je hem hiermee een plezier doet. Vindt hij het lekker? De borstel verwijdert loszittende haartjes en voorkomt klitten. Het resultaat is een glanzend gratis nieuw jasje voor jouw prins(es).
Heb jij nog meer tips om je kat fit te houden? Laat het ons weten!