De Poezenboot

Kantelramen kunnen gevaarlijk zijn!

Kantelramen kunnen gevaarlijk zijn!

Dierenambulances, dierenartsen en de opvangcentra wisten het al! Een heleboel katten liefhebbers weten het inmiddels ook! En misschien is het ten overvloede, maar toch een kleine pagina over katten en kantelramen!  

De scharnieren van een kantel- of tuimelraam zitten aan de onderkant. Mocht u het raam open laten staan, dan ontstaat er een kier die naar onder toe steeds smaller wordt. Als uw kat nu naar buiten probeert te klauteren, kan het diertje 'uitglijden' op het gladde oppervlak van het glas of kozijn.  
En u voelt het misschien al aankomen... De gevolgen van zo'n klauterpartij kunnen fataal zijn! Wij hebben katten meegemaakt die aan een achterpoot uit het raam hingen, in meerdere gevallen kon de arts de poot niet meer redden en moest de kat een poot missen.  
En omdat een kat die op deze manier bekneld komt te zitten, vaak in paniek raakt en worstelt om weer los te komen, komt het diertje door de bewegingen nog vaster te zitten en worden eventuele verwondingen nog erger! Nog erger wordt het, als de kat met de nek of middenrif bekneld komt te zitten. De kat stikt dan uiteindelijk en overlijdt!

Een waarschuwing...
Laat het uw kat niet overkomen!

*Het beste blijft: zet het raam niet op de 'kantel' stand als u niet in dezelfde kamer bent.

*Wilt u toch het raam op die manier open zetten, dan kunt u bijvoorbeeld een dikke handdoek oprollen en tussen de kier schuiven -aan beide kanten- op die manier blijft de schade hopelijk beperkt!  
 
*Een andere optie is het laten plaatsen van luchtroosters in het raam. Dan kan het raam dicht maar krijgt u toch frisse lucht binnen.

*Tegenwoordig zijn er ook diverse hekwerkjes in de handel waardoor de kat niet klem zou komen te zitten.

Een kat mag dan volgens het spreekwoord wel negen levens hebben, maar teruggekomen uit de dood is er geen één!