Kat op het bakkie
De do’s en don’ts van de kattenbak
Grit of korrels, kap erop of kap eraf, op het balkon of in de keuken, samen op eentje of ieder voor zich... Betreft de bak heeft elke kattensnuiter zijn eigen gewoonten. En geef hem eens ongelijk. Naar de WC gaan luistert nauw, ook voor je viervoeter. Katten zijn in principe erg zindelijke dieren en maken er niet graag een troep van. Doet een kat zijn behoefte naast de bak, dan is er iets niet in de haak. Niet leuk voor jou, maar zeker ook niet voor hem. Eigenlijk geeft hij een signaal: help me, er is iets mis met mij. Hoe maak je het kattentoilet dus feng shui? Onze checklist:
Zet de kattenbak op een rustige plek
Zoek voor de bakken een rustige plek uit, waar de kat makkelijk bij kan. Dus niet achter in de berging of drie hoog op zolder. Ook niet in een looproute of naast een luidruchtige wasmachine. Liever in een hoekje in de gang of in de bijkeuken. Verplaats de bak niet, tenzij het echt moet. Als de kat erop zit, laat hem met rust. Dit is niet het moment voor quality time.
Verwijder deurtje of klepje
Het uiterlijk van de kattenbak hangt af van de voorkeuren van jouw kleine koning. Heeft hij liever wat meer bewegingsruimte en laat je de kap eraf, of heeft hij wel behoefte aan wat privacy en laat je ‘m erop? Veel katten gruwelen ervan om met hun kop tegen een deurtje te moeten duwen en het vervolgens over hun rug te voelen gaan. Haal een klepje of deurtje dus uit de bak, of koop een bak zonder. Dat een klepje als geurfilter dient, is een illusie.
Zet genoeg bakken neer: aantal katten + 1
De magische formule voor het aantal kattenbakken is: aantal katten in huis + 1. Voor één poezemonster heb je dus al twee bakken nodig. Dit is geen overbodige luxe. Katten doen hun kleine en grote boodschap het liefst niet op eenzelfde plek. Bovendien zitten ze niet graag in elkaars geur. Tja, met de natuur valt niet te twisten.
De kattenbakvulling
Grit, korrels, houtkorrels, klontvormend of met een geurtje? Kattenbakvullingen zijn er zoveel op de markt als kattenfilmpjes op Youtube. Bedenk dat fabrikanten vaak gebrand zijn op de verkoop en niet per se weten wat goed is voor jouw huisdier. Houtkorrels en andere grote korrels zijn al gauw onprettig voor de poezelige pootjes. Boots de natuur zo goed mogelijk na en kies voor fijn, zandachtig en milieuvriendelijke vulling. Val niet voor lekkere toegevoegde geurtjes: jouw kat verafschuwt parfum en zijn verfijnde neus ruikt alsnog de oude urine. De bak hoort niet te ruiken: maak hem anders vaker schoon.
Schep de bak dagelijks schoon
Het schoonmaken van de kattenbak is natuurlijk niet je lievelingstaak, maar je hebt geen keus. Onderhandel met je huisgenoot: hij het vuilnis, jij de kattenbak. Dagelijks een of twee keer scheppen is een must. Een keer in de week met een sopje erdoor, goed afspoelen zodat er geen zeep achterblijft, en de klus is al geklaard. Gewoon even doen, uitstellen duurt het langst (geloof ons, wij doen er zo’n dertig stuks per dag).
Check de ontlasting
Last but not least: net als bij ons, vertelt de ontlasting van je kat veel over zijn gezondheid. Als je toch bezig bent met de dagelijks schepklus, check even hoe het ermee staat. Zachte poep of diarree? Juist harde ontlasting? Plas met een rare kleur of geur? Schroom niet contact op te nemen met de dierenarts als je vragen hebt.
Onzindelijk? Schakel de dierenarts in!
Als je kat het ernaast doet, is dat niet leuk voor jou, maar zeker ook niet voor de kat. Regel 1: boos worden heeft geen zin! De oorzaak aanpakken wel. Onzindelijkheid is vaak het gevolg van stress. Ga na of er recentelijk iets is veranderd: een nieuwe kat in huis, de buurhond die kwam logeren, kleine kinderen op bezoek, ruzie bij de buren of heeft de kat misschien iets onder de leden... Het lijken voor ons geen redenen om chemische wapens in te zetten, maar daar denkt Pimmetje anders over. Hij geeft een signaal: help mij, er is iets mis. Ok, point taken. En nu?
Blijf niet zitten met dit probleem, maar schakel de dierenarts in. Hij/zij kan uitsluiten of er een lichamelijk oorzaak in het spel is zoals blaasontsteking. Meestal kun je zo met een potje verse urine langsgaan voor een check. Komt er geen lichamelijke aanleiding naar voren, dan moeten we op zoek naar de psychische oorzaak. Als je een Poezenbootkat hebt, bel ons dan gerust om met ons de checklist af te gaan en te zoeken naar een oplossing. Of we schakelen een gedragsdeskundige in. Modder er in ieder geval niet mee door!