De Poezenboot

Katten voederspeeltje

Katten voederspeeltjes

Deze adviezen komen van De Poezenboot, kattenspeciaalzaak 4Cats en kattenwebshop Catcetera. Voor het kopen van allerlei leuke en uitdagende voederspeeltjes voor katten, kun je bij hen terecht!

Kat, verveel je je?
Wilde katten zijn normaal gesproken grote delen van de dag bezig met het zoeken naar voedsel en jagen op een prooi. En dat niet alleen als ze honger hebben: een kat eet ongeveer twintig keer per dag kleine hoeveelheden. De kleine kattenmaag begint zo’n twee uur na een maaltijd alweer leeg te raken. Tijdens het jagen is de kat ook nog eens erg actief: hij rent, springt en klimt. Doordat een huiskat meestal niets voor zijn eten hoeft te doen en dus zijn natuurlijke gedrag niet kan uitvoeren, ontstaan er vaak gedragsproblemen, zoals verveling, vernielzucht, sproeien, depressie en agressief of angstig gedrag.

Maar een lichamelijk nog groter probleem is overgewicht! Ongeveer 50% van de huiskatten is te dik. En dit overgewicht kan weer leiden tot diverse gezondheidsproblemen, zoals diabetes, hart- en vaatziekten, gewrichtsproblemen, huid- en vachtproblemen en een slecht uithoudingsvermogen.

Wij baasjes moeten er dus voor zorgen dat onze kat voldoende wordt uitgedaagd. Een kat móet actief kunnen zijn, dus voldoende beweging hebben en hij moet ook wat te ontdekken hebben in de vorm van geuren en geluiden. Zijn voedsel voortaan aanbieden in een speciale voederbal of puzzel is een goede manier om aan een paar van die eisen te voldoen. Je slaat meteen twee vliegen in één klap: door de interactie met de bal of puzzel én voedsel wordt je kat uitgedaagd en hij krijgt de hele dag kleine beetjes voedsel binnen. Dat werkt dan weer uitstekend tegen overgewicht en gedragsproblemen zoals verveling.

Hoe bied ik voeding aan op een uitdagende manier?
Voederballen en tuimelaars
Een bal of rol met vaak meerdere gaten die je kunt verkleinen en vergroten. De kat moet er tegenaan slaan of er met de neus tegenaan duwen om de brokjes er uit te krijgen.

Puzzels
Vaak van hout of kunststof, met balletjes, tonnetjes, gleuven of draaischijven. Je kat moet nadenken en ruiken, de schijf laten draaien of de balletjes eraf slaan om zo bij de brokjes te komen.

Activity board
Een bord met verschillende verstopmogelijkheden, zoals een doolhof met open bolletjes, een tunnel en kleine obstakels. Je kat moet op verschillende manieren graven en scheppen met zijn poot om brokjes te vinden.

Labyrinten
Meestal een omgekeerde piramide met glijbanen en gaten. De kat moet met zijn poot de brokjes van boven naar beneden laten glijden zodat het brokje in de opvangbak komt en hij het op kan eten.

Doe-het-zelf
Je kunt ook makkelijk zelf verstopplekjes creëren. Met wc- en keukenrollen kun je bijvoorbeeld grote en kleine piramides maken, zoals Els voor ons heeft gedaan (zie foto). Je kunt ook af en toe een handje brokjes gooien; je kat moet dan zoeken, rennen en ruiken om de brokjes te vinden. Maak daar een routine van zodat je kat weet: 17.00 uur is ‘brokjes gooien tijd’!
Laat dit ook vooral door de kinderen doen, bijvoorbeeld bij het thuiskomen van school. De kat onthoudt dan: ‘ha, het is 17.00u Brokjes tijd, nu gaan we spelen’. Super leuk voor allebei!

Brokjes verstoppen kan dan bijvoorbeeld voor het naar bed gaan. Verstop her en der wat brokjes waar de kat geen kwaad kan. Dan  heeft hij wat te doen in de late uurtjes, als iedereen slaapt. Katten jagen immers vaak `s avonds.

De spelregels
Hier moet je aan denken bij het gebruik en het introduceren van een voederspeeltje:
• Zorg voor het juiste aantal voederspeeltjes. Reken hiervoor het aantal katten + eentje extra (dus voor twee katten heb je nodig: drie ballen of bijvoorbeeld een bal, een puzzel en een tuimelaar). Elke kat heeft echt zijn eigen voerspeeltje nodig. Katten zijn sociaal, maar in de natuur jagen ze alleen! Die ene extra is er voor de zekerheid, als er bijvoorbeeld een leeg is of zoekgeraakt. En zodat het niet echt nodig is om erom te vechten.

• Geef géén voeding meer in het eetbakje. Doe alleen in het begin nog wel op de vaste tijdstippen een paar brokjes in het eetbakje en haal het eten dat overblijft als uw kat is uitgegeten weg. Dit ritueel kun je langzaam afbouwen. Een kat kan van de kleinste verandering al in de stress raken, dus verander niet te snel en doe het stapsgewijs. Observeer je kat voordat je verder gaat met de volgende stap. De meeste katten eten ‘s nachts of ’s ochtends, houd hier rekening mee.

• Maak het je kat in het begin makkelijk. Zet bijvoorbeeld de opening van de bal in het begin op de grootste opening en doe het zelf een paar keer voor (ja, echt!). Soms kan het een paar dagen of zelfs weken duren voordat een kat het door heeft. Geef niet op en heb geduld! Geef in dit geval nog wel een paar keer per dag kleine hoeveelheden brokjes in het eetbakje of gooi de brokjes, zodat de kat ze kan vangen.

• Welke voeding is het meest geschikt? Uiteraard zijn brokjes het meest geschikt, maar af en toe een snack-snoepje kan ook. Het beste is om een afgepaste hoeveelheid brokjes te gebruiken (dit staat meestal wel aangegeven op de verpakking). Geef in het begin de brokjes die uw kat het allerlekkerste vindt en daarna eventueel een voeding die beter bij uw kat past, bijvoorbeeld light of senior. Wil je er toch natvoer bij blijven geven in de eetbak, dan kan dat natuurlijk. Houd er dan wel rekening mee dat de hoeveelheid brokjes in de speeltjes ook minder moet zijn.

• Sommige katten hebben een duidelijke voorkeur voor een bepaald spel: de ene kat vindt een bal leuk, de andere haalt juist meer voldoening uit een activity board. Dit is echt een kwestie van uitproberen!
Veel plezier met ‘spelen’!