Vakantieoppas
Zo vind je een vakantieoppas
Yes, de zomervakantie is in zicht! Jouw vakantieplannen zijn gemaakt, de zonnebrandcrème ingeslagen en je hebt er weer bereveel zin in. Er is alleen nog één zorg: wie past er zo lang op Minoes?
De Poezenboot ontvangt veel telefoontjes van mensen die tijdelijke opvang zoeken voor hun kat. Soms kunnen we daarin helpen. Maar natuurlijk geven we ook graag een paar tips, zodat jouw snoezepoes goed verzorgd achterblijft en jij straks met een gerust hart op het vliegtuig stapt.
- Voor de huiskat geldt: eigen haard is goud waard. Katten verkassen niet graag, dit geeft ze stress. Het liefst komt de vakantieoppas dus bij jou thuis. Misschien heb je een lieve buurvrouw, of een tiener verderop die wel wat wil bijverdienen. En als zij ook huisdieren hebben, kun je voor hen hetzelfde terug doen!
- Geen buren, maar misschien wel een nichtje of een goede vriend die een tijdje op jouw huis en dieren wil passen? Ook dit is een goede optie: jij laat je huis en kat over aan iemand die je vertrouwt en je kat krijgt alle aandacht die hij gewend is.
- Ken je niemand? Leve de digitale sociale netwerken! Op Internet zijn er voor de meeste regio’s wel pagina’s waarop je oproepjes kunt plaatsen voor een oppas. Dit kan variëren van iemand die dagelijks langskomt, tot iemand die fulltime in je huis verblijft. In ruil voor de tijdelijke woonruimte die jij biedt, zorgt deze persoon dan voor jouw dierentuin. Natuurlijk ben je heel voorzichtig en ontmoet je elkaar eerst voordat je zomaar je huissleutel overhandigt.
- Laat je de zorg voor je prinsenkind liever over aan professionals? Er zijn zowel kleine als grote bedrijven gespecialiseerd in ‘petsitting’. De mensen die dit werk doen zijn over het algemeen grote dierenvrienden en weten wat ze doen. Ook is het meestal mogelijk om recensies over hun service te lezen. Ze zijn te vinden op het wereldwijde web, of vraag je dierenarts of hij/zij een petsitter kent. Meestal niet de goedkoopste oplossing.
- Is het bovenstaande geen optie? Dan zul je je kat tijdelijk ergens anders onder moeten brengen. Uit logeren bij je broer of een goede vriendin bijvoorbeeld. Geef Kees z’n vertrouwde etensbakje en andere spulletjes mee en een dekentje met zijn geur. Pas op met naar buiten laten: bij een logeerpartij is dit niet verstandig. De kat kan op zoek gaan naar zijn thuis en verdwalen. Laat de kat in een nieuw huis eerst wennen in een aparte, kleinere kamer.
- Voor tijdelijke opvang kan je kat ook terecht in een pension. Hier krijgt je huisdier de zorg die hij/zij nodig heeft. Bedenk wel dat je kat stress kan ervaren van andere dieren om zich heen als hij geen honden en katten gewend is. Dit geldt uiteraard ook voor andere uit huis plaatsingen.
In alle gevallen geldt: maak duidelijke afspraken over hoe vaak iemand langskomt, wat, hoeveel en wanneer je kat te eten krijgt, of hij/zij naar buiten mag, het speelgoed wat hij leuk vindt catcetera. Katten houden niet van plotselinge veranderingen en hebben meestal zo hun eigen voorkeuren die jij als geen ander kent. Natuurlijk ben je voor noodgevallen bereikbaar en laat je de gegevens van de dierenarts achter. Schrijf alle zaken bij voorkeur op en spreek ze goed door.
We hopen dat deze tips je op weg helpen naar een fijne, onbezorgde zomer voor jou en je poezebeest!